Den populära skraplottens historia

Skraplotter som till exempel Trisslotter eller Tialotter är ett vanligt nöje idag. De flesta vet att skraplotter är något man köper i kiosken eller affären och de bygger på chansen att vinna mindre summor direkt. Lotterna är täckta med ett skikt som man måste skrapa bort för att se vad som finns under. De flesta lotter bygger på systemet att man ska skrapa fram tre lika siffror för att vinna.

Vanliga lotter har funnits i tusentals år, men bakgrunden till skraplotten är från 1970-talet i USA. Inledningsvis togs nummerserier till lotterna fram analogt men snart började ett amerikanskt företag producera datorgenererade skraplotter. I Sverige etablerades Trisslotten år 1986 och 1994 började tv sända trisslottsdragningar för de högre vinsterna vilket skapade ett större intresse för skraplotten.

Idag är skraplotter ett av de populäraste sätten att spela och i Sverige är det Svenska Spel som ansvarar för de flesta lotterna. Det är relativt billigt, man kan få veta direkt om man vunnit eller inte och de går att få tag i på många ställen. Det finns enklare lotter och mer komplicerade lotter som bygger på flera olika kombinationer. Större vinster går inte att få direkt på inköpsställen i Sverige. De vinsterna kan till exempel utbetalas per månad under flera år istället för i en klumpsumma vid ett tillfälle.

Det senaste inom skraplottens utveckling är att man kan skrapa online. Det går att köpa skraplotter på webbsiter eller ladda ned dem i mobilen. Skraplotten ger en stunds spänning och förnöjelse till en låg kostnad.